lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.Valg af 2. fremmedsprog

For 25 år siden var tysk det obligatoriske 2. fremmedsprog, man automatisk fik fornøjelsen af, når man startede i syvende klasse. I dag tilbyder mange privat- og folkeskoler også sprog som fransk, italiensk og spansk til deres elever, som alternativ til tysk. Ja, sågar kinesisk og arabisk findes nu på nogle skoleskemaer. Men det at vælge et 2. fremmedsprog allerede i sjette eller syvende klasse, kan være svært, da det forpligter flere år frem i tiden. I denne artikel vil vi kaste lidt lys over de mest populære 2. fremmedsprog, så du får nemmere ved at beslutte dig.

Vi kommer her med vores vurdering af fordele og ulemper ved sprogene tysk, fransk, spansk, italiensk og kinesisk som 2. fremmedsprog. Forhåbentlig kan det give dig et bedre overblik over, hvilken sproglig retning du skal forfølge.

Tysk:

Klassikeren og stadigvæk det mest valgte 2. fremmedsprog er nu en gang tysk. Det europæiske finanslokomotiv er fortsat Tyskland, så hvis du har planer om at gøre karriere inden for handel i Europa, så er tysk sproget. I Østeuropa vil du også let kunne gøre dig forståelig på tysk.

Dansk har mange låneord fra nedertysk, hvilket gør det relativt nemt for dansktalende at opbygge et brugbart tysk ordforråd. Den tyske grammatik er til gengæld ikke nem, så den skal du forvente at investere en del timer i at lære.

Opbygge ordforråd Grammatikregler Fremtidige karrieremuligheder

Fransk:

Det næstmest udbredte 2. fremmedsprog i danske skoler har igennem en længere årrække været fransk. Selvom Frankrig stadig har sin plads i verdensøkonomien, så er landet i dag dybt forgældet og har ikke længere den drivkraft, det tidligere havde. Så rent karrieremæssigt kan det tale imod det at lære sproget. Til gengæld snakkes fransk i mange af de nye afrikanske vækstlande samt i Canada, Schweiz og Luxemburg, hvilket kan argumentere for at lære sproget.

Hvis du er godt hjemme i engelsk, så vil du genkende mange af de franske ord, som tit blot er ”forfranskede” udgaver af engelske ord. Ligesom på tysk findes der mange huskeregler, der skal indøves, når det kommer til grammatikken.

Opbygge ordforråd Grammatikregler Fremtidige karrieremuligheder

Spansk:

Spansk er begyndt at hitte i danske skoler. Det skyldes måske, at spansk er det mest udbredte sprog i verden, da det tales i næsten hele Mellem- og Sydamerika samt store dele af USA. Økonomer spår at en del af den fremtidige vækst kommer til at ske i Sydamerika, så der kan være gode karrieremuligheder i at satse på spansk.

Det spanske sprog har mange fælles træk med det franske, men udtalen er lidt mere ”afslappet” på spansk. De fleste vil også finde den spanske grammatik enklere og med færre regler end den franske.

Opbygge ordforråd Grammatikregler Fremtidige karrieremuligheder

Italiensk:

En del privatskoler tilbyder italiensk til deres elever. Det italienske sprog er ikke så udbredt som spansk og fransk, men i flere lande undervises børn i italiensk som 2. fremmedsprog, så man kan blive overrasket over, hvor mange steder man egentlig kan gøre sig forståelig med italienske gloser.

Italiensk minder nok mest af alt om fransk. Grammatisk vurderer mange det til at være sværere end både spansk og fransk.

Opbygge ordforråd Grammatikregler Fremtidige karrieremuligheder

Kinesisk:

I de senere år hører vi i medierne om flere og flere elever der kaster sig over kinesisk (mandarin). Asien i almindelighed og Kina i særdeleshed med de såkaldte tigerøkonomier, vil sandsynligvis kaste mange danske jobs af sig i den nærmeste fremtid, så karrieremæssigt er kinesisk nok et godt sprog at satse på.

Når man lærer et europæisk sprog, har man fordele ved at kunne genkende mange ord fra både dansk og engelsk, men på kinesisk er der ingen hjælp at hente der. Kinesisk grammatik er forholdsvis simpel, da alle sætninger opbygges stort set ens (da det er et SVO sprog). Til gengæld kræver skriftsproget mange timers arbejde, før man føler, at man mestrer det.

Opbygge ordforråd Grammatikregler Fremtidige karrieremuligheder


Du kan stille spørgsmål og læse svar om valg af 2. fremmedsprog i vores lektieforum. Det er naturligvis ganske gratis.Google+
...