lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.Tips til hvordan du skriver en komposition

Hvis man skal hele vejen rundt om en tekstanalyse, er en komposition et af stoppene på vejen. I kompositionen ser man på, hvordan en tekst er bygget op. Denne lille guide hjælper dig i gang.

Der findes ikke nogen egentlig facitliste over, præcis hvilke dele der skal indgå i en komposition, så nogen danske lærebøger vil sige ét og andre noget andet. Her præsenteres så vores model. Du er naturligvis velkommen til at stille den op mod de andres, og se hvilken du synes bedst om.

Når man skal i gang med en tekstanalyse, tager man blandt andet stilling til det, der kaldes tekstens komposition. Med komposition forstås måden, tekstens handling er bygget op på i tid og rum. Man ser på i hvilken rækkefølge handlingen fortælles og hvordan det overordnede kompositionsmønster ser ud.

Det lyder måske svært det med at skrive en komposition, men det er faktisk ret enkelt. I bund og grund handler det om at kategorisere teksten i en eller flere kompositionstyper. Prøv at se denne liste af kompositionstyper igennem, og find så dem, som passer med din tekst.

  • Kronologisk (også kaldet lineær) som betyder, at teksten er tidsmæssigt fremadskridende. Der vil således ikke være tilbageblik med denne kompositionstype. De fleste eventyr er bygget kronologisk op.
  • Cirkulær hvor fortællingen starter og ender ens.
  • Kronologisk med flash back (og eventuelt flash forward) som betyder, at personerne ser tilbage (og frem i tiden). Mange romaner har både elementer af flash back og flash forward.
  • Aristotles tredeling (også kaldet den tredelte opbygning) som har været kendt siden antikken. Den deler handlingen op i tre dele: en indledning som er bygget op omkring et problem, en midte som omhandler en metode til at løse problemet på og så en slutning med selve løsningen på problemet.
  • Hjemme-ude-hjemme som betyder, at en person skiftes mellem at være ude og hjemme. Det er hyppigt brugt i eventyr (tænk for eksempel på Askepot).
  • Rammefortælling hvor selve hovedfortællingen tager udgangspunkt i en bestemt situation, som lægges fra start af. De fleste eventyr passer ind i denne kompositionstype.
  • Parallel opbygning hvor flere historier udvikler sig sideløbende. Mange kriminalromaner bruger denne kompositionstype.
  • In media res hvor handlingen begynder lige på og hårdt. Det ses tit i science fiction, hvor fortællingen starter midt i en kaotisk situation.
  • Nyhedsartiklen som det kendes fra aviserne. Der startes med det vigtigste først (overskrift og manchet), så følger det næst-vigtigste, for til sidst at slutte af med noget som er mindre vigtigt.

En tekst kan godt være en blanding af kompositionstyper. Eksempelvis er Den standhaftige Tinsoldat af H.C. Andersen bygget kronologisk op samtidig med at den følger hjemme-ude-hjemme princippet. Så husk at gøre det klart i kompositionen, hvis det er tilfældet.

Når du har fundet den eller de kompositionstyper som din tekst består af, så skal du huske at argumentere for dine valg. Det er altså ikke nok at skrive at ”teksten er kronologisk”. Forklar hvorfor det er sådan og gerne med nogen udpluk fra teksten, der kan underbygge dine påstande.

For de allerfleste tekster vil det være tilstrækkeligt at skrive et afsnit på 4-6 linjer om kompositionen. Når den del så er overstået, så kan du med ro i sindet fortsætte med resten af tekstanalysen.

Du kan stille spørgsmål om lektier og få hjælp af andre elever og studerende døgnet rundt på lektieSOS i vores forum.Google+
...