lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Gymnasie eller gymnasium?

+1 stemme
2,760 visninger

Jeg er i gang med en stil i dansk, hvor jeg har brug for at skrive sætningen:

"Han gik på et gymnasie for 15 år siden". Men er det nu korrekt, eller skal det være: "Han gik på et gymnasium for 15 år siden"? Altså skal det være -ie eller -ium?

spurgt for 24 Nov, 2014 i dansk / c-niveau af Thomas  


1 Svar

0 stemmer

Ifølge retskrivningsordbogen fra 2012 er det nu valgfrit om man vil bruge -ie eller -ium for nogle ord - deriblandt gymnasie. Du må altså selv om du vil skrive "gymnasie" eller "gymnasium". Den frihed gælder også for eksempelvis ordene akvarie/akvarium, kollegie/kollegium og kriterie/kriterium. Du kan finde en komplet liste over hvilke ord der er fritaget (og ikke fritaget) her hos Dansk Sprognævn.

Når det er sagt, så er reglen for brug af endelserne -ie og -ium, at hvis ordet står i ubestemt ental skal endelsen være -ium ellers ie. Det bliver derfor til "der ligger et gymnasium" og "han gik på på gymnasiet".

Håber at det hjælper dig videre.

besvaret for 25 Nov, 2014 af Lasse (9,200 point)  
Google+
...