lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Historie: Hvad handlede Vietnamkrigen om?

+1 stemme
3,532 visninger
Jeg sidder og læser op på historie, i forbindelse med noget præsentation jeg skal lave om Vietnamkrigen. Men jeg har stadigvæk ikke forstået hvorfor USA gik ind i Vietnam, og hvad hele krigen endte med. Jeg vil være glad om nogen kan hjælpe!
spurgt for 25 Aug, 2014 i historie / 9-10-klasse af Anthon P  


1 Svar

0 stemmer
Vietnam er som bekendt et land i Sydøstasien. Tilbage i 1800-tallet overtog Frankrig magten i Vietnam, fordi det ville have kontrol over landets eksport af ris og gummi. Nabolandende Laos og Cambodia var også blevet koloniserede af Frankrig, og de dannede tilsammen en fælleskoloni, som blev kaldt Indokina (Indochina). Vietnameserne brød sig selvsagt ikke om at blive koloniserede, da de måtte overdrage deres hjem og marker til franskmændene, som bare blev rigere og rigere.
 
Under 2. verdenskrig indsatte den vietnamesiske kommunistist-leder Ho Chi Minh sin hær ved navn Viet Minh mod den franske besættelsesmagt. Det blev til en krig mellem franskmændene og vietnameserne i 1946. Den amerikanske præsident Harry S Truman bestemte sig for at hjælpe Frankrig, mens USA stadig var involveret i Den Kolde Krig (mod Kina og Sovjet). Truman var bange for, og at kommunismen ville brede sig til hele Asien (den såkaldte Domino Teori), og Truman valgte derfor at støtte Frankrigs krig økonomisk. Men Viet Minh vandt flere slag i Nordvietnam, så der skulle mere end penge til at besejre kommunismen.
 
I 1954 blev Frankrig og Vietnam enige om at dele Vietnam i to. Et kommunistisk nord, og et ikke-kommunistisk syd. Det Sydvietnamesiske styre var imidlertid ikke særligt populære i befolkningen, så det kommunistiske nord benyttede lejligheden til at sende våben sydpå igennem Ho Chi Minh-stien. Men USA fortsatte støtten til det Sydvietnamesiske styre, for at holde freden intakt.
 
Den 2. august 1964 fyrede et Nordvietnamisk krigsskib torpedoer mod et amerikansk skib som patruljerede kysten ud for Vietnam (Tonkin-episoden). Den amerikanske præsident Lyndon Johnson banede derfor vejen for, at USA kunne få lov til at bruge millitær magt mod Vietnam (Tonkin-traktaten). I slutningen af 1965 var der indsat næsten 200.000 amerikanske soldater i Vietnam, og i 1968 en halv million. Amerianerne mente, at det ville blive en nem kamp, fordi de var millitært overlegne. Men krigsførelse i junglen var ikke noget, som de amerikanske soldater var trænet til. De såkaldte Viet Congs, som var de kommunistiske vietnamiske soldater i syd, havde held med bagholdsangreb mod amerikanerne og de havde let ved at gemme sig i deres underjordiske tuneller.
 
Tilbage i USA forstod befolkningen ikke, hvorfor så mange mennesker skulle miste deres liv på grund af en krig langt væk. Der var mange demonstrationer i de amerikanske gader og stræder og til sidst stoppede præsident Johnson, med at sende flere styrker afsted. I 1968 fik Richard Nixon magten i USA, og han lovede at afslutte krigen på en ordentlig måde. Men det gik helt frem til 1973, før krigen var endelig slut.
 
Der døde over 1 million vietnamesere og 58.000 amerikanske soldater under krigen. Da USA trak sig ud af Vietnam overtog Ho Chi Minh Sydvietnam, og gjorde landet kommunistisk fra nord til syd.
 
Vietnam er stadig den dag i dag kommunistisk, men flytter sig gradvist i retning mod markedsøkonomi (ligesom Kina). USA og Vietnam har i betragtning af krigen et godt forhold til hinanden.
besvaret for 25 Aug, 2014 af Historielæreren Torben  
Google+
...