lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hvordan skriver man en god problemformulering?

0 stemmer
709 visninger
Hej lektieforum

Vi er en gruppe på 3 personer, som er i gang med en projektopgave på datamatiker studiet. Vi er kommet godt fra start med opgaven men sidder nu lidt fast med problemformuleringen. Vil derfor spørge om der er nogen som har forslag til hvordan vi laver en god problemformulering?

/rico
spurgt for 28 Maj, 2014 i dansk / a-niveau af Rico  


1 Svar

0 stemmer
Hej

Det lyder rigtig fint, at I er kommet godt fra start. Samtidig er det fornuftigt, at I er standset lidt op, hvis I føler jer usikre på, hvordan problemformuleringen skal skrives.

Problemformuleringen er den, som sætter de overordnede rammer for jeres projekt. Det er vigtigt, at I ikke får formuleret disse rammer for bredt fra start af, for så ender jeres opgave med at blive 'lidt om alting' - altså for overfladisk. Sats hellere på at indsnævre rammerne, så I får en rapport, som er "meget om nogle få (men vigtige) ting". Her et eksempel på en formulering, som er for bred:

- Vi vil undersøge IT-sikkerhedssystemerne i dagens Danmark, og finde eventuelle svagheder...

en bedre og mere indsnævret formulering kunne være:

- Vi vil undersøge IT-sikkerhedssystemerne i de tre virksomheder x, y og z, og finde eventuelle svagheder...

Idéen med en problemformuerling er, at den ridser de spørgsmål op, som skal besvares i opgaven. Som læser af jeres rapport skal man føle, at man (og også I) kapitel for kapitel bliver klogere på de spørgsmål, I har stillet i problemformuleringen, for så til sidst at få svarene i konklusionen. Et flow i stil med: Stil spørgsmål -> undersøg spørgsmål -> konkluder.

Husk på, at I kun stiller spørgsmål i problemformuleringen, og altså ikke forholder jer til selve svarene. Spørgsmål der indledes med 'hvordan' og 'hvorfor' er for det meste bedre end 'hvad'.

Vær altid præcise og fokuserede i formuleringen af jeres spørgsmål. Der må ikke kunne opstå tvivl om, hvad spørgsmålene dækker over.

De fleste problemformuleringer har et enkelt hovedspørgsmål og en række delspørgsmål. Tænk over hvad der er hovedsigtet med jeres opgave (hvad er jeres mission), og kategoriser så spørgsmålene ud fra det.

Det er godt at være enige med jeres vejleder omkring indholdet af problemformulering, også selv om det er et meget tidligt udkast. Husk at lytte til vejlederens forslag. Når I har et fornuftigt udkast klart, så kan I efterjustere jeres problemformulering hen ad vejen (eventuelt indsnære den yderligere).
besvaret for 28 Maj, 2014 af lucas (4,430 point)  
Google+
...