lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hjælp til annuitet?

+1 stemme
84 visninger
Hej

Er der mon nogen som kan udregne et eksempel og forklare hvad du regner ud.

Tak på forhånd.
spurgt for 4 Okt, 2017 i matematik / c-niveau af anonym  


1 Svar

0 stemmer
 
Bedste svar

Der findes både en annuitetsopsparing og et annuitetslån. Formlerne for de to ligner overordnet set hinanden, men hvis vi tager et annuitetslån som eksempel, så findes der blandt andet denne formel, som fortæller, hvad et låns hovedstol er - altså lånets oprindelige størrelse:

G = \frac{y * (1 - (1 + r)^{-n})}{r}

her er y lig med ydelsen per termin, r er renten og n antal terminer lånet strækker sig over.

Lad os tage et praktisk eksempel:

En person optager et lån med en ydelse (det beløb som skal betales ved hver termin) på 5000 kr. Renten er på 7% (hvilket indsættes som 0,07 i formlen). Personen skal betale af på lånet hver måned over 10 år. Der er derfor 12 * 10 = 120 terminer.

Indsætter vi tallene fra ovenstående, skulle det gerne se sådan her ud:

G = \frac{5000 * (1 - (1 + 0,07)^{-120})}{0,07}

G, eller hovedstolen, og bliver ved udregning af ovenstående 71407,30 kr. Vi har dermed beregnet, hvad personen har lånt.

Man kan naturligvis også omskrive formlen til at finde antal terminer, renten eller ydelsen, hvis man kender hovedstolen på forhånd.

besvaret for 5 Okt, 2017 af magnus  
Google+
...