lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Tysk: Hvordan ved jeg om det er akkusativ, dativ eller nominativ?

+1 stemme
75,844 visninger
I forbindelse med at jeg skal oversætte en dansk tekst til tysk er jeg kommet i tvivl om, hvordan man ved om en sætning er akkusativ, dativ eller nominativ. Er der nogen herinde, der ved det?
spurgt for 20 Maj, 2014 i tysk / 7-8-klasse af Frederik (840 point)  
5% Accept Rate


1 Svar

0 stemmer

Nu spørger du godt nok kun om hvordan du identificerer de tre kasus nominativ, akkusativ, dativ, men jeg tager lige genitiv med i forklaringen også.

Først nominativ, som er den nemmeste af de 4 kasus. Nominativ refererer til grundleddet. Hvis du du husker, hvordan man sætter kryds og bolle ved sætningsanalyse, så er det krydset, som er dit grundled. Eksempel:

Hunden spiser et kødben => Hunden er her grundled
     X            O

Akkusativ repræsenterer genstandsleddet i en sætning, og kan findes ved at kigge på sætningens forholdsord (præpositioner). Forholdsordene durch, für, gegen, ohne, wider, um (+an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor og zswitchen hvis der er bevægelse). Eksempel:

Han går gennem skoven => skoven er akkusativ

Dativ finder du efter hensynsled og forholdsord. Listen for hensynsled er lang, men det er blandt andet bei, aus, genüber, mit og nach. Ved forholdsord er det tale om an, auf, hinter, in, neben, über, unter, vor og zswitchen, hvis der er stilstand i sætningen.

Og slutteligt genitiv, som ikke anvendes så meget, som de tre andre kasus. Genetiv bruges ved ejefald, og indikerer typisk en form for ejerskab. Eksempel:

Min mands skjorte => min er genitiv.

besvaret for 20 Maj, 2014 af KlausK (7,450 point)  
Google+
...