lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hvad betyder bjørnetjeneste?

0 stemmer
630 visninger
Jeg synes, at jeg har hørt ordet bjørnetjeneste brugt i mange forskellige situationer. Hvad betyder det for eksempel, at man gør nogen en bjørnetjeneste?

PS: Er der også noget der hedder en børnetjeneste, altså uden 'j'?
spurgt for 2 Sep, 2017 i dansk / 7-8-klasse af sandra  


1 Svar

0 stemmer

Det er fuldt ud forståeligt, at der kan opstå tvivl om dette; på det seneste synes jeg at have hørt flere og flere benytte vendingen i en forkert sammenhæng.

Det at gøre nogen en bjørnetjeneste betyder, at man gør nogle en tjeneste, der egentlig ikke er dem til gavn. Fx kan man mene og sige, at forældre gør deres børn en bjørnetjeneste, hvis de aldrig lærer dem at cykle, men kører dem i skole hver dag. Umiddelbart virker det som en god gerning fra forældrenes side, men i virkeligheden kunne børnene måske have mere gavn af også at lære at cykle, fordi de måske har brug for det i fremtiden, og så har forældrenes eller velmemende gode gerning ikke været så hensigtsmæssig.

Se evt. også: http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=bj%C3%B8rnetjeneste

besvaret for 2 Sep, 2017 af anonym  
Tak for svaret. Nu forstår jeg bedre betydningen.

Så det er helt forkert at sige børnetjeneste (altså uden 'j')?
Google+
...