lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Samfundsfag: Tyrkiets opbygning af poltik (hvor mange partier osv)?

0 stemmer
120 visninger
Hej.

Jeg sidder og skriver om Tyrkiet, og vil rigtig gerne vide hvordan staten/politikken var bygget op under Atatürk, hvilke partier der var der, hvad de hed, hvorfor nogle blev forbudte og det samme med den nuværende leder Erdogan. Jeg vil efterfølgende også gerne have en forklaring på, hvad disse kupforsøg går ud på? Hvem laver kupforsøgene og hvorfor?

Jeg kan ikke selv finde rundt i det desværre, og skal aflevere opgaven tirsdag d.16/5 senest 9:45 :-)

- Sarah :-)
spurgt for 14 Maj, 2017 i andre-fag / c-niveau af Sarah  


1 Svar

0 stemmer
Hej
 
Nu er det ikke fordi, at jeg er ekspert i Tyrkiets historie, men jeg ved da lidt. Måske du kan bruge det :-)
 
Muslimer overtog i 1453 e.kr. det som vi i dag kaldet for Tyrkiet, og kaldte området for Det Osmanniske Rige. Efter 1. Verdenskrig lykkedes det for Atatürk, at undgå besættelse fra fremmede mangter (England og Frankrig), og efter krigen begyndte han arbejdet med at føre Tyrkiet i en mere vestlig retning og bidrage til at tyrkerne fik en større nationalitetsfølelse.
 
Atatürks parti, CHP (et repuplikansk parti), var det eneste parti der fandtes i Tyrkiet helt frem til 1950. Herefter blev der afholdt en form for frie valg i Tyrkiet, men Atatürk havde med hjælp fra millitæret sikret sig, at hvis de vestlig værdier han havde indført, blev truet af en kommende regering, så skulle det lede til statskup.
 
Særligt med AKP (udviklingspartiet), har der været nogen tvivl om, hvorvidt millitærkuppene har været "efter bogen", eller om de har været for egen vindings skyld.
 
Med den nuværende præsident Erdogan, har det påståede kupforsøg for nylig haft den modsatte virkning. Det har nemlig givet Erdogan mulighed for at fængsle politiske modstandere, og trække Tyrkiet i en mere muslimsk retning.
besvaret for 15 Maj, 2017 af martin  
Google+
...