lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hvordan laver man en Fortolkning?

+1 stemme
417 visninger
Sup, jeg fik en opgaver om at lave en fortolkning, men da jeg aldring har lavet en før ved jeg hverken hvordan jeg griber den an eller hvad der skal være med...

Opgave lyder:

Fortolkning:

Eleven skal skrive om hvordan billedet kan fortolkes og lave perspektiver til andre billeder han/hun kender af landskaber.

Det lyder nemt nok ikke? Men jeg ved virkelig ikke hvordan jeg skal starte det.
spurgt for 18 Sep, 2016 i dansk / 9-10-klasse af anonym  


1 Svar

0 stemmer
 
Bedste svar

Et billede kan tit tolkes på mange måder. Derfor kan to personer sagtens have forskellige opfattelser af, hvad ophavsmanden til billedet har villet fortælle (også kaldet budskabet).

Ligesom med digte, kan ophavsmanden til værket have indsat skjulte symboler og budskaber, som du skal være opmærksom på. Dette er således vigtigt at holde sig for øje, når du skal fortolke.

Men kort fortalt, så skal du ved fortolkning af billedet, skrive om hvordan du forstår billedet. Altså, hvad fortæller billedet netop dig? Er det eksempelvis bare en simpel skov du ser på billedet, eller betyder vinklen, farverne, lyset, objekterne eller skyggerne noget specielt i forhold til, hvordan skoven skal opfattes?

Husk at sætte begrundelse på dine fortolkninger. Eksempel: jeg mener at stemningen virker dyster på grund af den mørke skygge, som ligger over det meste af billedet.

At kunne perspektivere betyder at du kan sætte dine fortolkninger i relation til andre lignende billeder, som du har set. For eksempel: skoven virkede varm og levende på dette billede på grund af de varme farver, der er brugt. Noget lignende oplevede jeg på billedet x, hvor de varme farver af marken havde samme effekt.

En fortolkning kan måske startes i stil med, "Ud fra billedet med den gule mark og de smukke grønne skove, har jeg gjort mig nogle overvejelser omkring, hvad kunstneren har ville fortælle mig som modtager. I det følgende vil jeg komme med min fortolkning af de tre væsentligste elementer på billedet, og dernæst relatere hvert af disse med billeder af landskaber som jeg tidligere har kigget på..."

besvaret for 18 Sep, 2016 af joakim  
Google+
...