lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hvad er forskellen på omkreds, areal og rumfang?

+1 stemme
3,741 visninger
Hej

Jeg synes egentlig, at geometri er ganske spændende, men jeg har det med at få byttet lidt rundt på begreberne. Er der derfor en, som vil forklare mig, hvad omkreds, areal og rumfang er, samt hvad forskellen er på de tre?

Mange tak skal I have :-)
spurgt for 24 Aug, 2016 i matematik / 7-8-klasse af jonathan  


1 Svar

0 stemmer

Jeg skal gerne forklare, hvad omkreds, areal og rumfang er.

Omkreds

Dette er længden af figuren hele vejen rundt om kantstregen. Så hvis du har en trekant, så måler du længden af alle tre sider langs kanten og lægger dem sammen. Eksempelvis en trekant med sider som er 6 cm, 6 cm, og 8 cm, kan du finde omkredsen på med:

6 cm + 6 cm + 8 cm = 20 cm

Areal

Dette fortæller hvor stor en flade er, og måles i kvadrater af typisk centimeter, meter eller kilometer. Du kan for eksempel finde arealet af et stuegulv (som svarer til en retvinklet firkant med lige lange sider), ved at gange længden og bredden af stuen med hinanden. Så hvis stuen er 10 meter i bredden og 5 meter i længden, så ganger du de to tal:

10 meter * 5 meter = 50 m2

Stuegulvet er således 50 kvadatmeter (det lille 2-tal over m'et læses som "kvadat" i kvadratmeter). Det betyder, at der på stuegulvet er plads til 50 kvadrater af hver 1 x 1 meter.

Rumfang

Rumfanget viser, hvor meget fylde en figur kan indeholde. Forestil dig at du har et mælekarton. I dette kan du fylde et antal terninger i, som er 1 cm i både bredden, dybden og højden. Rumfanget fortæller dermed, hvor mange af disse terninger, der er plads til i kartonet.

Rumfanget kan beregnes ved at gange bredde, dybde og højde. Eksempel på karton:

8 cm bredt * 8 cm dybt * 30 cm højt = 1.920 cm3

Læses som 1.920 kubikcentimeter. Med andre ord er der plads til 1.920 terninger, som er 1 x 1 x 1 cm.

besvaret for 25 Aug, 2016 af simon  
Google+
...