lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hvad er liberalisme?

0 stemmer
149 visninger
Hej med jer!

Jeg prøver at forstå hvad liberalisme er for en størrelse. Det jeg kan forstå indtil videre, er at det er en politisk retning. Men hvordan adskiller den sig fra andre politiske ståsteder? Og hvem fandt på liberalismen? Er der nogen steder i verden, hvor man kan se eksempler på liberalisme i sin reneste form?

Det er til samfundsfag :-)
spurgt for 31 Aug, 2015 i matematik / 7-8-klasse af katrine  


1 Svar

0 stemmer
Liberalisme i politisk forstand betyder maximal frihed til den enkelte borger, så længe statens love ikke krænkes. Enhver er således sig selv nærmest og sin egen lykkes smed. Et velfærdssamfund som vi kender det i Danmark, findes derfor ikke i det rene liberale samfund. Da der ikke betales skat i et rent liberalt samfund, er der ingen penge til politi eller militær, og derfor skal den enkelte borger sørge for at beskytte sig selv.

Modsætningen til liberalisme er kommunisme, hvor staten ejer alt og borgerne ingenting.

Det var den skotske økonom og politiker Adam Smith, som fandt på liberalismen tilbage i 1700-tallet. Det nærmeste man kommer på et rendyrket liberalt samfund er vel det vilde vesten i 1850'ernes USA.

Så vidt jeg ved, findes der ikke nogen rendyrkede liberale samfund, omend det tætteste nok fortsat er USA og dele af Asien.
besvaret for 1 Sep, 2015 af trolden  
Google+
...