lektieSOS tilbyder gratis lektiehjælp for elever og studerende i vores lektieforum. Spørg om og svar på lektiespørgsmål i dansk, matematik, engelsk, tysk eller et helt femte fag. Registrer gratis og få points for spørgsmål og svar. Lektiehjælp er altid 100% gratis.

Hvorfor blev Korea delt i Nordkorea og Sydkorea?

+1 stemme
2,275 visninger
Jeg ved at Nord- og Sydkorea har været i krig med hinanden i mange år. Men hvad er egentlig årsagen til at det gik galt mellem dem, og hvorfor er konflikten stadig uløst den dag i dag? Hvordan ser fremtidsudsigterne ud?
spurgt for 1 Aug, 2015 i historie / c-niveau af pelle  


1 Svar

0 stemmer
Den koreanske krig varede mellem 1950 - 1953, og selv om krigen definitivt delte landet i Nord- og Sydkorea, så var opdeligen faktisk allerede sket nogle år før. Vi skal nemlig tilbage til starten af Den Kolde Krig (1947-1991), med USA på den ene side (repræsenterende kapitalismen), og Sovjet på den anden (repræsenterende kommunisme).
 
USA og Sovjet (Rusland) var aldrig i direkte krig med hinanden, men brugte andre lande og territorier som gidsler og alliancer i Den Kolde Krig. Et eksempel på det er Vietnam Krigen, hvor USA hjalp Sydvietnam, mens Sovjet støttede nordvietnam med våben, penge og millitærudstyr. Et andet eksempel er USAs støtte af mujahedin-krigere til at bekæmpe Sovjets indvadering af Afghanistan i slutfirserne.
 
Korea var endnu et af de lande, som blev gidsel i Den Kolde Krig. Men faktisk var landet allerede blevet delt i et nord og et syd ved afslutningen af Anden Verdenskrig.
 
Japan havde haft kontrol over Korea i 35 år, men måtte opgive landet, da det tabte Anden Verdenskrig. Korea blev derefter på ordre fra FN, delt i to: et Nordkorea og et Sydkorea. Det blev besluttet at Sovjet skulle kontrollere Nordkorea, mens USA skulle videreføre Sydkorea. Selvom USA og Sovjet ikke var dødsfjender på det tidspunkt, så stolede de ikke på hinanden, og en konflikt var under opsejling. USA indførte et demokrati i Sydkorea, og befolkningen valgte Syngman Rhee som leder. Sovjet derimod indførte en kommunistisk stat i Nordkodea, og indsatte Kim Il-Sung.
 
Sovjet udstyrede Nordkorea med våben og millitær, mens USA trak sig ud af Sydkorea. I 1950 igangsatte sovjetiske General Stalin en krig i Korea, og Nordkorea indvaderede Sydkorea. Stalin regnede med, at det ville blive en nem sejr, da USA allerede havde forladt Korea. Men FN trådte til, og satte en modangreb i gang, ledet af USA med General MacArthur. Sovjet turde ikke kæmpe mod FNs styrker, og det lykkedes da også USA og FN at generobre Sydkorea og en pæn bid af Nordkorea tilmed. Men kommunistiske Kina blandede sig, og fik skubbet FNs styrker tilbage mod syd, og grænsen mellem Nord- og Sydkorea blev på ny tegnet. Nord- og Sydkorea blev i 1953 enige om grænsen, som den ser ud i dag. Men aftalen gælder ikke som en rigtig fredsaftale, så teknisk set er de to stater stadig i krig.
 
Grænsen mellem Nord- og Sydkorea er en af verdens mest bevogtede, og der er ikke udsigt til fred mellem de to krigshaner foreløbig. Selv om begge kalder sig Korea, så er det i dag to meget forskellige repuplikker. I Nordkorea er der totalitært diktatur, hvor noget så simpelt som at modtage internationale radio- eller tv-kanaler er streng forbudt. Sydkorea derimod, har et frit og åbent vestligt orienteret marked, og nyder frugterne af et demokrati.
 
Tilbage i år 2000 blev de Nord- og Sydkorea enige om at nærme sig hinanden med den såkaldte June 15th North-South Joint Declaration. Men to så forskellige stater, bliver ikke perlevenner så hurtigt. Det vil være en lang proces, som kan strække sig over mange årtier. Hvordan det ender, må vi vente og se.
 
besvaret for 2 Aug, 2015 af KlausK (7,450 point)  
Google+
...